Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą

Niedawno na blogu zamieściłam przepis na pomarańczowe babeczki - z całą pomarańczą. Ponieważ mocny aromat skórki pomarańczowej nie przypadł mojemu mężusiowi do gustu, postanowiłam zmodyfikować troszkę ten przepis i nieco go wzbogacić. I tak oto powstało prawdziwe arcydzieło! Nie boję się tego powiedzieć, bo każdy kto spróbuje tych babeczek podzieli moje zdanie. Zdecydowałam rozrzedzić trochę pomarańczową pulpę sokiem pomarańczowym i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Nawet mój bojący się owoców synek zajada te babeczki aż mu się uszy trzęsą, pomimo faktu, że w środku jest pomarańcza! Pyszne, mięciutkie, żółciutkie jak kurczaczek i pełne czekoladowych kawałków - niebo w gębie...


babeczki pomarańczowe:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 pomarańczy (ze skórką)
100g gorzkiej czekolady

Pomarańczę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5 minut, potem odlewamy wodę i miksujemy pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę blenderem na pulpę. Sok dolewamy do pulpy - powinno być tego razem jedna szklanka. Dodajemy jajka oraz olej i mieszamy. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Łączymy mokre i suche składniki, ale niedokładnie, pozostawiając lekkie grudki. Dodajemy posiekaną czekoladę, lekko mieszamy i wlewamy do papilotek. Pieczemy jakieś 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz