Ciasteczka pieczarki

Od jakiegoś czasu w moim repertuarze cukierniczym goszczą ciasteczka w bardzo oryginalnym kształcie - pieczarek. Te super kruche grzybki oczarowały już nie jednego amatora ciasteczkowych wypieków. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc śmiało można zatrudnić małe dzieci do pomocy, a nieco starszym pozwolić na samodzielne zrobienie. Przepis pochodzi również z bloga Evenki.

 ciasteczka pieczarki:

1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczej
150g margaryny
4 czubate łyżki cukru pudru
3/4  łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
1 łyżka kakao

Margarynę ucieramy z cukrem w mikserze i dodajemy jajko, potem dajemy obydwie mąki z sodą oczyszczoną. Ciasto ma być gęste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Małą zakrętkę maczamy w kakao i wciskając lekko zakrętkę w ciastowe kuleczki, robimy kakaowe ogonki. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Ciasteczka powinny być jasne.
Smacznego!


1 komentarze:

Kamila pisze...
14 stycznia 2014 00:05

pieczareczki jak żywe :)

Prześlij komentarz