Gofry chrupiące
Na ten przepis natrafiłam już dawno temu i przepisałam do zeszytu, więc nie potrafię powiedzieć skąd go mam. Czekał na swoja kolej dość długo. Zobaczyłam go niedawno podczas szukania przepisu na tort serowy i postanowiłam zrobić rodzince gofry. Nawet specjalnie na ta okazję kupiłam bitą śmietanę... no i tak zeszło mi ponad 2 tygodnie, ale w końcu się doczekali. Wczoraj do poobiedniej kawki zaserwowałam gofry z bitą śmietaną... mmm... szkoda tylko, że nie mogłam z nimi posiedzieć dłużej i podelektować się tymi pysznościami, ale pracunia moja "ukochana" czekała na mnie. :)Gofry są rzeczywiście chrupiące z zewnątrz a w środku mięciutkie. Przyjemnie chrupią. Najlepsze oczywiście z bita śmietaną i owocami, ale ja zadowoliłam się cynamonowo-jabłkowym cukrem.. no i kawka do tego obowiązkowo.
gofry:
1 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki maślanki
2 jajka
12 łyżek oleju
4 łyżki cukru
aromat migdałowy
Białka ubijamy na sztywno. Mokre składniki mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej i łączymy wszystko razem. Na koniec ostrożnie dodajemy pianę z białek. Pieczemy w gofrownicy na złoto. Podajemy pod śmietanowa pierzynką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz