Czaczapuri - czyli gruzińskie placki z farszem
Dzisiaj u nas na obiadek były czaczapuri z dwoma farszami - mięsnym i ziemniaczanym. Obydwa zostały mi po zrobieniu pierogów i postanowiłam podać je inaczej. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz placki polane roztopionym masełkiem. Dobrym pomysłem będzie podanie ich z miską kolorowych sałat. Ciekawe urozmaicenie od codziennych obiadów.4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Zagniatamy z podanych składników elastyczne ciasto i odstawiamy na pół godziny. Dzielimy na 12 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
na jeden placek nakładamy farsz...
i przykrywamy drugim plackiem, sklejamy ozdobnie brzegi.
Gotowe placki smażymy na suchej patelni pod przykryciem, na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podajemy polane masłem.
Smacznego!
2 komentarze:
Ciekawe i smaczne danie. Juz kiedyś w jakimś programie Magdy Gessler słyszałam o tych placuszkach i miałam wielką ochotę je zrobić i posmakować. No i dzięki Tobie upiekłam raz takie na obiad. :) Coś mi się przypomina, że w tamtym programie do przepisu używali drożdży, co o tym myślisz, czy na drożdżach będą jeszcze ciekawsze?
Spróbować zawsze można. Na pewno będą pulchniejsze i grubsze. To jest przepis na szybkie czaczapuri, oryginalna wersja chyba właśnie jest na drożdżach, ale nie dam sobie ręki odciąć za to..
Prześlij komentarz