Wielkanocna babka
pomarańczowo-morelowa
Dzisiaj proponuję wam typowo wielkanocny wypiek - babkę. Tym razem w pomarańczowo - morelowej wersji. Coś mnie ostatnio do tych pomarańczy ciągnie, nawet sok z pomarańczy jest teraz moim ulubionym napojem. Coś musi być na rzeczy.. tylko nie wiem co. :) W każdym razie babka jest aromatyczna i delikatna. Na pewno uświetni wasz świąteczny obiad.wielkanocna babka:
5 jajek1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
aromat pomarańczowy
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g posiekanych suszonych moreli
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem, na koniec dodajemy olej i aromat. Delikatnie mieszamy i wrzucamy skórkę i morele. Wlewamy do formy z kominem i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
lukier:
1/2 szklanki cukru pudrusok z pomarańczy
2 łyżeczki skórek pomarańczowych
50 g posiekanych moreli
Z cukru pudru i soku robimy gęsty lukier i dodajemy do niego skórkę pomarańczową. Polewamy lukrem gotowe, wystudzone ciasto i posypujemy posiekanymi morelami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz