Ekspresowa owocowa rolada biszkoptowa
Dziś coś ekstraszybkiego dla łasuchów, którzy nie lubią długo czekać - ekspresowa rolada. Inspirowałam się tym przepisem, ale stworzyłam swoją własną wersję tego ciasta. Wilgotne, mięciutkie i pełne soczystych owoców. Rodzinka lubi to! :)rolada biszkoptowo-owocowa:
5 jajek1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
1 łyżka masła
puszka brzoskwiń
3 kiwi
Brzoskwinie osączamy na ręczniku papierowym, kiwi obieramy. Dużą blachę ( taką z piekarnika) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Papier obficie smarujemy masłem. Owoce kroimy na plasterki i układamy na wysmarowanym masłem papierze.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodajemy żółtka, kisiel, mąkę z proszkiem i olej. Gotowe ciasto wylewamy na owoce.
Delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Odwracamy upieczone, ciepłe ciasto na ściereczkę i delikatnie ściągamy papier.
Zwijamy ciasno i zostawiamy w ściereczce, aby przestygło.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz