Ekspresowa owocowa rolada biszkoptowa

Dziś coś ekstraszybkiego dla łasuchów, którzy nie lubią długo czekać - ekspresowa rolada. Inspirowałam się tym przepisem, ale stworzyłam swoją własną wersję tego ciasta. Wilgotne, mięciutkie i pełne soczystych owoców. Rodzinka lubi to! :)


rolada biszkoptowo-owocowa:

5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
1 łyżka masła
 puszka brzoskwiń
3 kiwi

Brzoskwinie osączamy na ręczniku papierowym, kiwi obieramy. Dużą blachę ( taką z piekarnika) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.



Papier obficie smarujemy masłem. Owoce kroimy na plasterki i układamy na wysmarowanym masłem papierze.


Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodajemy żółtka, kisiel, mąkę z proszkiem i olej. Gotowe ciasto wylewamy na owoce.


Delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 
Odwracamy upieczone, ciepłe ciasto na ściereczkę i delikatnie ściągamy papier.

Zwijamy ciasno i zostawiamy w ściereczce, aby przestygło.


Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz