Kurczak tikka-masala
Danie to jadłam po raz pierwszy u moich przyjaciół. Zachwyciło mnie intensywnym smakiem i aromatem. To typowo brytyjskie danie inspirowane kuchnia indyjską. Ponieważ nie znalazłam niezbędnej do tego dania mieszanki garam masala w sklepie, kupiłam wszystkie składniki i zrobiłam swoją własną. Danie jest szybkie i pyszne, można je podać zarówno na obiad jak na ciepłą kolację. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. U nas w domu jemy i z ryżem i z chlebkiem. :)kurczak tikka-masala:
4 piersi z kurczaka1 puszka pomidorów
1 karton przecieru pomidorowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 puszki mleka kokosowego
oliwa do smażenia
przyprawa garam masala
sól pieprz
*opcjonalnie mąka ziemniaczana lub kukurydziana
Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy jogurtem wymieszanym z 3 łyżeczkami przyprawy garam masala. Odstawiamy na kilka godzin do zmacerowania. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto, dodajemy pomidory i przecier. Dusimy 20 minut i dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku i jeżeli danie jest za rzadkie zagęszczamy mąka kukurydzianą lub ziemniaczaną. Serwujemy z chlebkiem naan i ryżem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz