Jabłka w karmelu
Dziś dla mojej kochanej czeradki na deser zrobiłam jabłuszka w karmelu. Ten typowo amerykański przysmak kusił mnie już od jakiegoś czasu. Słodki karmel i chrupiące zielone jabłuszko - pyszne urozmaicenie dnia. Dzieci ( i nie tylko one!) były zachwycone. Idealna przystawka na przyjęcia dla dzieci.jabłka w karmelu:
5 zielonych jabłek ( Granny Smith, lub Golden Delicius)2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki kremówki
opcjonalnie posypka cukrowa
Jabłka myjemy i nadziewamy na widelce. Wodę zagotowujemy z cukrem i karmelizujemy w garnku z grubym dnem na małym ogniu - potrwa to około 10 minut. Nie mieszamy! Kiedy cukier uzyska brązową barwę ściągamy z ognia i dodajemy śmietankę. Mieszamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Polewamy jabłuszka i odstawiamy aby karmel zastygł. Możemy posypać cukrową posypką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz