Farfalle z łososiem, kaparami i czarnymi oliwkami

Dziś proponuję wam kolejne ekspresowe danie dla niecierpliwych - oczywiście niezawodny makaron. Słodkie kokardki - farfalle z aromatycznym wędzonym łososiem i dodatkiem kaprów, oliwek i listów bazylii. Pyszne i szybkie.

farfalle z łososiem:

400 g makaronu kokardki (farfalle)
200 g wędzonego łososia
25 czarnych oliwek
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula
2 posiekane ząbki czosnku
30 g kaparów z zalewy
pieprz
15 listków świeżej bazylii

 Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Oliwę rozgrzewamy w wysokiej patelni i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wędzonego łososia i chwilę smażymy, potem pokrojone oliwki i kapary i doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie dajemy, gdyż wędzony łosoś jest wystarczająco słony. Dodajemy makaron i listki bazylii i mieszamy chwilę podgrzewając. Podajemy posypane parmezanem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz