Czekoladowe ciasto z wiórkami i białą
czekoladą
Do niedzielnej kawki polecam szybkie ciasto czekoladowe z kawałeczkami białej czekolady i wiórkami kokosowymi. Wilgotne, z lekką kokosowa nutą wspaniale będzie się komponowało z małą czarną czy kubkiem gorącego kakao. U mnie skusili się wszyscy, nawet mężusiowaty, który ostatnio coś kręci nosem na wiórki kokosowe. :)ciasto czekoladowe:
1 margaryna1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
4 łyżki ciemnego kakao
5 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka octu
cukier waniliowy
130 g wiórek kokosowych
100 g białej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i ocet. Potem dodajemy 100 g wiórek i posiekaną biała czekoladę. Na koniec delikatnie wmieszujemy ubitą pianę z białek. Wlewamy do małej tortownicy (około 22 cm) wyłożonej papierem i posypujemy resztą wiórek kokosowych. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz