Babeczki kokosowe serniczki

Kolejny wypiekł powstał dlatego, by nie zmarnowało się mleczko kokosowe, którego pół puszki miałam w lodówce. Po krótkich poszukiwaniach w internecie znalazłam przepis, do którego wszystkie składniki znajdowały się w mojej lodówce i spiżarni. Tak powstałe te małe cudeńka - delikatne, wilgotne, o wyczuwalnym kokosowym smaku i maślano-otrębowym spodzie. Pyszne. Miały wzięcie na świątecznym stole.

serniczki kokosowe:

spód:

20g otrębów pszennych
100 g masła
100 g wiórek kokosowych

Masło roztapiamy i mieszamy z wiórkami i  otrębami. Gotowa mieszanką wykładamy silikonowe foremki do muffinek - około 1łyżeczki na jedną foremką. Ugniatamy i wkładamy do lodówki na 10 minut.


masa serowo-kokosowa:

1/2 kg  białego sera mielonego
200 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ( 20g)
2 cukry waniliowe
100 g wiórek kokosowych

Ser miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem kokosowym i dodajemy jajka, na koniec mąkę ziemniaczaną i połowę wiórek kokosowych. Wylewamy masę na schłodzony spód i posypujemy resztą wiórek kokosowych.

Pieczemy prze 15 minut w 175 stopniach a potem 30 minut w 120. Studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz