Bułeczki dyniowe z otrębami

Nie zdążyliśmy wczoraj wieczorem kupić bułek dla dzieci do szkoły i nie miałam innego wyjścia jak upiec swoje własne bułeczki. Dyniowa pulpa w lodówce czekała na swoje wykorzystanie i oto jak powstały te wypieki, a wyszły naprawdę pyszne. Rano były równie mięciutkie i wilgotne jak poprzedniego dnia wieczorem, kiedy je piekłam. Bułeczki mają super karmelowy kolor, mięciutki i wilgotny miąższ oraz  delikatną skórkę. Naprawdę udany i godny polecenia wypiek.

bułeczki dyniowe w otrębami:

450 g pulpy z dyni
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
450 g mąki wrocławskiej
100 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
1 łyżka cukru brązowego
2 szklanki otrąb pszennych
1 płaska łyżka soli
2 łyżki ziaren sezamu
jajko do posmarowania

Z drożdży, mleka i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, otręby, pulpę, jajka, sól i wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia co najmniej na godzinę. Formujemy 18 bułeczek i układamy na blaszce, zostawiamy na 15 minut aż nieco urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz