Ciasteczka migdałowe

Jakiś czas temu zobaczyłam ciekawy pomysł na ciasteczka migdałowe: kruche ciasteczkowe misie, które trzymają migdałki w łapkach. Szukałam w sklepach foremki w kształcie misia, bo takowej nie miałam na wyposażeniu, ale ta, która znalazłam nie okazała się fajna. Trochę za krótkie rączki mi wyszły i głowa misia jakaś tak kwadratowa.... :( Jednak smak wynagrodził niedociągnięcia wizualne i moje misie ( i serduszka) zniknęły w tempie ekspresowym. Pyszne, kruche i chrupiące migdałowe ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki czy herbatki.

kruche migdałowe ciasteczka:


1 1/2 szklanki startych migdałów
3 szklanki mąki
150 g masła
150 g margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce kilka godzin. Wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką ciastka.


Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

1 komentarze:

Anonimowy pisze...
10 listopada 2014 05:08

Uwielbiam urodziny, a szczególnie torty, a ten był genialny i niespodziewany :)
M

Prześlij komentarz