Czekoladowe ciasto z papryczką chilli

Ostatnio w sklepie skusiłam się na śliczne czerwone papryczki i postanowiłam wykorzystać  je do zrobienia  czekoladowego ciasta z odrobiną ostrości. Inspirowałam się tym ciastem, jednak dokonałam swoich własnych modyfikacji. Ciasto jest mocno czekoladowe i lekko zbite jak amerykańskie brownie, a maleńkie odrobiny ostrej papryczki dodają jej charakteru. Ja dodałam 2 papryczki (oczywiście bez pestek) ale spokojnie następnym razem dodam 3 sztuki. Z kilku ciast, które piekłam ostatnio to miało największe wzięcie. PYCHOTA!


ciasto czekoladowe z chilli:

120 g masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
200 g gorzkiej czekolady
3 papryczki chili drobno posiekane ( bez pestek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
4 łyżki mąki

polewa:

100 g gorzkiej czekolady
50 ml kremówki


Czekoladę, masło i cukier gotujemy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników i studzimy. Miksujemy dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami i posiekaną papryczkę. Wlewamy do tortownicy ( około 20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 1/2 godziny (do suchego patyczka). Czekoladę do polewy łamiemy na kawałki i wrzucamy do gorącej ( nie zagotowanej!) kremówki i mieszamy. Jak zacznie gęstnieć polewamy ciasto. Ozdabiamy papryczką lub owocami i serwujemy do kawki lub szkalnki mleka.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz