Schab w laurowym wieńcu

Na niepodległościowy uroczysty obiad dla rodzinki oprócz zupy pietruszkowej podałam schab duszony w nieprzyzwoitej ilości masła z białym winem i liśćmi laurowymi. Dla nas zupełna nowość, bo schab w naszym domu serwujemy rzadko. Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne i delikatne z wyczuwalnym laurowym posmakiem. Oprócz walorów dla podniebienia zaletą tego dania jest także łatwość przyrządzania. Szczerze polecam.

schabik w masełku:

1 1/2 kg schabu
400 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 szklanki białego wina
1/4 szklanki octu winnego czerwonego
20 liści laurowych
sól
pieprz

Mięso myjemy i obsmażamy na maśle i oliwie w głębokim rondlu.


 Dolewamy wina i octu, solimy, pieprzymy do smaku i obkładamy liści laurowymi. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, obracając co jakiś czas mięso. Po uduszeniu schab pokroić na plastry obłożyć liśćmi i polać powstałym sosem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz