Klopsiki w sosie pomidorowym

Do makaronu, ryżu czy klusek polecam wam pyszne mięciutkie klopsiki w pomidorowym sosie. Moja mięsożerna rodzinka była zachwycona i do naszego jadłospisu weszło kolejne danie, które lubią wszyscy. Oby więcej takich.. pracuję cały czas nad moim syneczkiem i są małe postępy. Na przykład wczoraj zjadł 4 fasolki ( każda o długości 2 cm) szparagowe i to bez płakania i jęczenia - nawet był z siebie dumny, że mu się udało, i że nie płakał. Takie małe jaskółki wiosny nie czynią, ale dają nadzieję...

klopsiki:

1/2 kg mielonego indyka
1 mała sucha bułka namoczona w mleku
2 jajka
łyżka przyprawy do mięs
olej do smażenia

Mięso mieszamy w misce z bułką, jajkami i przyprawami. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju. Odstawiamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów
500 ml pulpy pomidorowej z kartonu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
zioła włoskie
6 łyżek oliwy z oliwek

Oliwę rozgrzewamy i wlewamy na nią pomidory i pulpę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do zredukowania płynu. Gotowym sosem zalewamy klopsiki i wkładamy do piekarnika na 1/2 godziny( 180 stopni).
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz