Kurczak z brokułami i migdałami

Urozmaicając serwowanie pospolitego kurczaka, na niedzielny obiad zrobiłam go na sposób chiński - z chrupiącymi brokułami i całymi migdałami. Choć przepis ( wzięty z książki Szybko i smacznie - potrawy z woka) wydawał się skomplikowany, de facto okazał się dziecinnie prosty w przygotowaniu. Jak w każdym przepisie z kuchni chińskiej kluczowe jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników. Samo smażenie trwa 15 minut  - w sam raz aby ugotować ryż. Polecam wam to danie - jest pyszne, orientalne i na pewno zachwyci waszych domowników, czy zaproszonych gości.

Kurczak z brokułami i migdałami:

4 filety z kurczaka
150 g zblanszowanych migdałów
200 g zblanszowanych różyczek brokułu 
mąka kukurydziana
1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej 5 smaków
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
1 1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki wytrawnego wina
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
4 łyżeczki wody

Mięso kroimy na małe kawałki i obtaczamy w mące kukurydzianej (3 łyżeczki), przyprawie chińskiej i soli. Odstawiamy aby smaki przeszły mięso. Do woka wlewamy około 2 cm oleju i smażymy partiami migdały aż się ładnie przyrumienią. Wyjmujemy i osączamy. Do oleju dodajemy imbir, czosnek i po chwili mięso. Smażymy na dużym ogniu aż mieso zacznie zmieniać kolor. Dodajemy wino, sos sojowy i cukier. W miseczce rozrabiamy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej z 4 łyżeczkami wody i wlewamy do mięsa. Na koniec dodajemy brokuły i migdały i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia jak wszystkie składniki się zagrzeją. Podajemy z ryżem, najlepiej dzikim.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz