Cytrynowy makaron z bazylią i mozzarellą

To szybkie danie zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Jest lekkie i aromatyczne - wręcz orzeźwiające dzięki dodatkowi skórki cytrynowej. Wprawdzie ciężko się kroi smażoną mozzarellę, bo ciągnie się jak ser! :), ale i tak danie jest pyszne.


500 g makaronu rurki ugotowanego al dente
3 łyżki oliwy i garść parmezanu
skórka z 1  wyszorowanej cytryny
250 g mocno schłodzonej mozzarelli
2 spore garście świeżej bazylii
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Skórkę z cytryny siekamy drobniutko.

Liście bazylii też siekamy.

Mieszamy to z solą i pieprzem w miseczce.

Mozzarellę kroimy w 1cm plastry.

I obtaczamy w mieszance.

Smażymy plastry na gorącej oliwie przez pół minuty z każdej strony.

Gorący makaron skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem. Układamy na nim plastry mozzarelli i serwujemy. Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz