Z gruszki i z pietruszki...

Zupka ta powstała dla mojej przyjaciółki, która jest na specjalnej diecie. I dosłownie jest z gruszki i pietruszki. Niespodziewane połączenie tych dwóch składników dało rewelacyjny efekt. Zupa jest aromatyczna i kremowa, lekko pikantna i rozgrzewająca, z lekkim słodkim posmakiem gruszkowym. Dla tych, co nie boją się kulinarnych eksperymentów i poznawania nowych smaków. :) Polecam.

300 g korzenia pietruszki
3 średnie gruszki
5 cm białej części pora
1/2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka masła
1 kostka bulionowa ( lub łyżka przyprawy typu ziarenka smaku)
200 ml mleka kokosowego
750 ml wrzątku
sól
pieprz
kurkuma

Na maśle przesmażamy obraną i  pokrojoną pietruszkę, seler i por. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gruszki obieramy i wycinamy twarde części przy ogryzku. Kroimy w kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy przez chwilę i blendujemy na krem. Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz