Chlebek naan z nasionami chia
i suszoną piteruszką
Chlebek naan to drożdżowe pieczywo podawane do sosów w kuchni indyjskiej. Piekę go sama w domu, nie tylko ze względu na cenę, ale także na wysoką zawartość konserwantów, które producenci dodają do chlebka aby, był długo świeży. Nie jest to skomplikowany wypiek i spokojnie podczas duszenia mięsiwa można go zarobić i upiec. Moje dzieciaki "porywają" takie chlebki na podwórko i zajadają dzieląc się z kolegami.50 g drożdży
1 niepełna szklanka mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki nasion chia
garść suszonej pietruszki
oliwa
Mleko ( ciepłe) mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i odstawimy na pół godziny pod przykryciem. Formujemy rekami nieregularne placki i dajemy na wysmarowaną oliwa blachę. Smarujemy oliwą chlebek z góry i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Podajemy do sosów i gulaszów.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz