Kukurydziane pierogi z soczewicą
Macie już dość dojadania świątecznych wędlin, kiełbas i pieczystego? Polecam wam pyszne jarskie danie - pierożki z soczewicą. Robiąc te pierożki trochę bałam się czy nie zostanę sama z miską pierogów i sama będę musiała się z nimi uporać.... a jednak nie. Cała rodzinka ( no dobra, oprócz Kubeczka :)) zajadała się tym nowym daniem. Naprawdę ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów i na pewno wam zasmakuje.500 g mąki pszennej
250 g kukurydzianej
3 żółtka
2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka soli
Z podanych składników zagniatamy miękkie ciasto. Jeżeli się lepi do rąk, podsypcie więcej mąki. Odstawiamy pod ściereczką.
farsz:
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Wystudzoną soczewicę mielimy w maszynce do mięsa. Cebulkę siekamy drobniutko i podsmażamy na rumiano na łyżce oleju. Dodajemy do soczewicy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy kółeczka, na które nakładamy po łyżeczce farszu.
Lepimy pierożki. :)
Gotujemy pierożki. :)
Jemy pierożki. :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz