Piaskowe ciasto marcepanowe
z białym genache
Dawno nic słodkiego nie piekłam... Trochę pracy się nałożyło i po prostu zabrakło czasu na wymyślanie wypieków. Trzeba więc nadrobić zaległości. :) To ciasto to efekt przeglądu spiżarni - tak wychodzą mi najlepsze ciasta - wierzcie mi - to też jest takie. Wilgotne i pełne marcepanowego aromatu, nie za słodkie... mmm... w sam raz. Nie podejrzewałam nawet, że tak dobre wyjdzie.
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
200 g marcepanu
genache:
100 ml kremówki
100 g białej czekolady
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka razem z dodatkowymi białkami ubijamy na puszystż masę i wrzucamy podczas miksowania kawałki marcepanu - to nic, że się do końca nie rozpuszczą. :) Dodajemy mąkę z budyniem i z proszkiem i na koniec powoli wlewamy masło.
Pieczemy w małej keksówce w 180 stopniach około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Kremówkę podgrzewamy i roztapiamy w niej pokrojoną na kawałki czekoladę. Studzimy. Gotową, tężejącą polewą polewamy ciasto.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz