Zapiekanka z pomidorów i cukinii
Moja bratowa zaserwowała nam kiedyś super danie, które na stałe weszło do naszego menu - zapiekanka z pomidorów i cukinii. Można ją jeść jako samodzielne danie (dodając tylko bagietkę), albo podać z makaronem (ugotowanym al dente) jak my to robimy u nas w domku. Dla mięsożerców - czyli dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu, można do zapiekanki dodać 30 dag podsmażonego mielonego mięsa.zapiekanka z pomidorów i cukinii:
2 cukinie3 cebule
6 pomidorów
200 ml śmietany kwaśnej
2 łyżki mąki
4 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka przyprawy typu ziarenka smaku, czy kucharek
olej do smażenia
Cukinię kroimy w plastry, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Potem płuczemy plasterki i osuszamy na papierowych ręcznikach. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na złoto. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Plasterki cukinii smażymy na złoto na patelni. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę cebuli, potem cukinii i na górę plastry pomidora. Śmietanę mieszamy z przyprawami i mąką i zalewamy zapiekankę. Pieczemy kilka minut do połączenia się składników. Ważne jest, aby nabierać zapiekankę z samego dna, aby wszystkie warstwy znalazły się na talerzu.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz