Cannelloni z mięsnym i szpinakowym farszem

Wspominkowa środowa kolacja to nie tylko grissini z sosami, ale także cannelloni z 2 rodzajami farszu: mięsno-pomidorowym i szpinakowym. Zapiekłam je pod beszamelem i podałam z surówką z kapusty pekińskiej podanej na liściach cykorii. Pyszne było, a zaletą jest to, że można to przygotować wcześniej i potem tylko przygrzać w piekarniku ( oczywiście nie surówkę...). 

 cannelloni z mięsnym farszem:

1 op. makaronu cannelloni
1/2 kg mielonego mięsa
 2 cebule
sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
czosnek
sól
pieprz
zioła włoskie
oliwa z oliwek

Cebulkę siekamy i przysmażamy na oliwie, potem smażymy mięsko i dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami i farsz mamy gotowy. Jak wystygnie nadziewamy nim surowe rurki cannelloni i układamy w wysmarowanej oliwą formie do pieczenia. Całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku przez około 30-4- minut w 180 stopniach.
Smacznego!


 cannelloni z szpinakowym farszem:

1 op. makaronu cannelloni
2 op. mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
kremówka

Szpinak dajemy na patelnię i dusimy na małym ogniu. Potem dodajemy przyprawy i kremówkę i dusimy dalej aż zgęstnieje. Jeśli jest bardzo rzadkie można zagęścić mąką rozrobioną z kremówką, chodzi o to by farsz nie wypływał z rurek.  Po wystygnięciu nadziewamy rurki, układamy w wysmarowanej oliwą formie i polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...
12 lipca 2013 03:38

Oglądając te zdjęcia od razu robię się głodna.... Na pewno świetnie smakuję

Unknown pisze...
12 lipca 2013 14:51

smakowało pysznie...

Prześlij komentarz