Słodko-kwaśny kurczak


Tego kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z marchewką i papryką pierwszy raz jadłam u swojej przyszłej teściowej na jakimś proszonym obiedzie, (jakieś 20 lat temu...) Pamiętam, że bardzo mi smakowało, bo to było coś orientalnego, a w moim rodzinnym domu królowały raczej tradycyjne, polskie dania. Dość szybko udało mi się zdobyć przepis na to danie i od tego czasu robię go sama w domu. Naprawdę polecam, dobre i niedrogie...

kurczak z warzywami w sosie słodko kwasnym:

2 duże piersi z kurczaka
3 duże marchewki
3 papryki zielone
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
kostka rosołowa
sól, pieprz
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
olej do smażenia

Piersi kroimy na nieduże kawałki, solimy i pieprzymy do smaku. Potem panierujemy w jajku i mące ziemniaczanej i odstawiamy do wyschnięcia na dużym talerzu. Marchew i paprykę kroimy w słupki i dajemy do garnka, zalewamy bulionem z kostki rozrobionym w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy ocet i cukier i dusimy na malutkim ogniu. Smażymy partiami kawałki kurczaka i dodajemy do warzyw. Dusimy jeszcze przez chwile, żeby mąka z kurczaka zagęściła sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!


2 komentarze:

Kamila pisze...
16 lipca 2013 00:13

Już wiem, co zrobię na jutrzejszy obiad, Twój słodko- kwaśny kurczak wygląda apetycznie. :) Prawie każdego dnia brakuje mi pomysłów na danie obiadowe...

Unknown pisze...
16 lipca 2013 01:39

To danie jest naprawdę fajne... i pyszne. Polecam.

Prześlij komentarz