Słodko-kwaśny kurczak
kurczak z warzywami w sosie słodko kwasnym:
2 duże piersi z kurczaka3 duże marchewki
3 papryki zielone
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
kostka rosołowa
sól, pieprz
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
olej do smażenia
Piersi kroimy na nieduże kawałki, solimy i pieprzymy do smaku. Potem panierujemy w jajku i mące ziemniaczanej i odstawiamy do wyschnięcia na dużym talerzu. Marchew i paprykę kroimy w słupki i dajemy do garnka, zalewamy bulionem z kostki rozrobionym w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy ocet i cukier i dusimy na malutkim ogniu. Smażymy partiami kawałki kurczaka i dodajemy do warzyw. Dusimy jeszcze przez chwile, żeby mąka z kurczaka zagęściła sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!
2 komentarze:
Już wiem, co zrobię na jutrzejszy obiad, Twój słodko- kwaśny kurczak wygląda apetycznie. :) Prawie każdego dnia brakuje mi pomysłów na danie obiadowe...
To danie jest naprawdę fajne... i pyszne. Polecam.
Prześlij komentarz