Tarta ze szpinakiem, jajkiem i fetą

Szpinak i feta to dla mnie zgrana para a na kruchym cieście w towarzystwie jajka sadzonego to już kompania idealna. Super danie na kolację czy lunch z przyjaciółmi.



350 g mąki
150 g zimnego masła
3 żółtka
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je w lodówce.
Następnie wałkujemy na grubość 0.5 cm i wykładamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w gorącym piekarniku na złocisto.

500 g mrożonego szpinaku
100ml kremówki
1 kostka rosołowa
4 ząbki czosnku

Rozmrożony szpinak dusimy z kremówką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką rosołową.

200 g sera feta
4 jajka
pieprz

Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakową i robimy 4 wgłębienia. W każde z nich wbijamy jajko i posypujemy pieprzem. Całą tartę posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż zetnie się białko jajka.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz