Pierogi leniwe ze słodkich ziemniaków

(batatów)

Słodkie ziemniaki chodziły mi po głowie już od jakiegoś czasu. Myślałam jak je przyrządzić, z czym podać, jak przyprawić. I nadszedł dzień kiedy kupiłam sobie trzy "ziemniaczki" - tylko 1.880 g! :) W pierwszym dniu podałam je pieczone z rozmarynem do udek z kaczuszki a drugiego dnia zrobiłam z nich słodkie leniwe pierogi. W tej wersji bardziej smakowały mojej konserwatywnej jak się okazało rodzince. Sam ziemniak ma ciekawy smak, lekko mączysty miąższ i intensywny pomarańczowy kolor. Do kaczki pasował mi wyśmienicie a moim dzieciom bardziej smakował w towarzystwie cukru, masełka i cynamonu.



380 g ugotowanych ziemniaków słodkich
150 g serka kremowego
100 g mąki

Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy podłużny wałek. Kroimy na romby i ozdobnie nacinamy nożem. Gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z masłem, cukrem i cynamonem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz