Jesienny jabłecznik 

Już dawno nic nie piekłam.. no może niezupełnie. Dawno nic nie piekłam nowego. Wprawdzie w niedzielę dla naszych przyjaciół upiekłam super słonecznikowo-sezamowe ciasto, ale znikło i nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Będę musiała powtórzyć ten wypiek. Dzisiaj  zaś proponuję wam jabłecznik z uroczymi, ciastowymi listeczkami. Ciasto jest pyszne, słodkie z wilgotnym jabłkowym nadzieniem. Oryginalny przepis znalazłam w gazecie z Biedronki, ale poddałam go niewielkim modyfikacjom. Idealne do popołudniowej kawki czy herbatki.



500 g mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
cukier cynamonowy +cynamon
1 kg jabłek
1 jajko do posmarowania

Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem i wrzucamy kawałki masła. Rozcieramy palcami. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 1/2 godziny do piekarnika. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części: jedną większą na spód ciasta i mniejszą na przykrycie. Wałkujemy większą część i wyklejamy formę.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy jabłka na cieście.

Posypujemy je cynamonem i cukrem cynamonowym.


Przykrywamy plackiem rozwałkowanym z pozostałego ciasta.


Dociskamy boki, aby połączyć oba placki. Z resztek wycinamy listki, którymi ozdabiamy ciasto.




Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nakłuwamy kilkakrotnie na środku.


Pieczemy przez 5 minut w 200 stopniach i dalej 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz