Mleczne ciasteczka
Idealne ciasteczka do popołudniowej herbatki z przyjaciółmi. Chrupiąca skórka i mięciutkie, mleczne wnętrze skrywające kawałeczki słodkiej białej czekolady. Cóż można więcej chcieć w pochmurne listopadowe popołudnie. Bardzo szybko się je robi i nie wymagają długiego czasu chłodzenia. Na mój słodki gust w oryginalnym przepisie było trochę za dużo czekolady więc dałam mniej ale za to ciasteczka wyszły mniej słodkie. Coś za coś. :) W każdym razie przepis godny uwagi i wypróbowania.1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
100 g czekolady
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodajemy powolutku roztrzepane jajka. Jajka dodajemy małymi porcjami, bo ciasto ma tendencję do zważenia się. Następnie wsypujemy mleko i mąkę z proszkiem. Na samym końcu dodajemy posiekana czekoladę. Maczając ręce w mące formujemy z ciasta (uwaga, jest bardzo miękkie) kulki wielkości orzecha i lekko je spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz