Kruche orzechowe serduszka
Orzechów włoskich nadszedł czas. Piętrzą się u mnie w kuchni w rozmaitych koszykach kartonach i innych pojemnikach. No i trzeba było je do czegoś zaangażować. :) Upiekłam więc dla moich wszystkich łasuchów super kruche ciasteczka. Chyba smakowało, bo znikały migusiem. :)200 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła
100 g cukru drobnego
250 g mąki pszennej
3 żółtka
połówki orzechów do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeżeli się klei dajemy więcej mąki ) i schładzamy je w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość około 6 mm i wykrawamy ciasteczka. W każde ciasteczko wciskamy połówkę orzecha i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, aż się zrumienią.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz