Pieczone udko kaczki

 Kaczusię lubi się... oj lubi. Mój najmłodszy synek zapytany jakie mięsko lubi najbardziej odpowiada:
 - Na pierwszym miejscu kaczka babci, na drugim kaczka mamy a na trzecim karczek z grilla... :)
No więc dzisiaj polecam wam udko z kaczki w towarzystwie słodkich ziemniaków i chrupiących gotowanych na parze brokułów. Pyszne i pełnowartościowe danie. Nie ma się do czego przyczepić. :)


na 4 porcje:

4 udka z kaczki
sól
pieprz
8 ząbków czosnku
rękaw do pieczenia

Udka nacieramy solą i pieprzem i obkładamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Pieczemy w rękawie przez około godzinę, po czym wyciągamy i rumienimy na ruszcie. Podajemy z ziemniakami ( u mnie pieczone z oliwą i rozmarynem bataty) oraz z  brokułami.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz