Pulpeciki z gotowanego kurczaka w sosie
koperkowym
Jeżeli zostało wam z gotowania rosołu mięso, możecie je wykorzystać do zrobienia pysznych i mięciutkich pulpecików - idealne do ryżu. Pomijając fakt, że to super oszczędny sposób na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu, to jest to naprawdę pyszne. :) U mnie zniknęło w mig.pulpeciki:
1/2 kg gotowanego mięsa z kurczaka1 jajko
1 litr bulionu
1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku
100 ml słodkiej śmietanki
pęczek koperku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Mięso mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę i przyprawy. Formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kilka minut. Mąkę rozrabiamy w śmietance i zagęszczamy sos. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z gazu. Podajemy z ryżem i gotowanymi warzywami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz