Kandyzowana skórka pomarańczowa
Sezon na pomarańcze się kończy, więc postanowiłam w ostatnim rzucie zrobić jeszcze przetwory z tych owoców. Od kilku dni w garach "warzę" pomarańczowe cuda. Dziś proponuję wam własnoręcznie robioną kandyzowaną skórkę pomarańczową - idealną do domowych wypieków. Jest o niebo lepsza od kupnej i co najważniejsze nie jest nafaszerowana konserwantami - wystarczy zapasteryzować.kandyzowana skórka pomarańczowa:
12 wyparzonych i wyszorowanych pomarańczy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Pomarańcze obieramy cieniutko - tak aby obrać samą skórkę pomarańczową, bez "tego białego" i kroimy na drobna kosteczkę. Jest to dość żmudne zajęcie, ale w miłym towarzystwie czas mija szybko - więc poproście kogoś miłego o pomoc. :)
Pokrojoną skórkę zalewamy wodę i gotujemy 5 minut. Wylewamy wodę i jeszcze raz zalewamy i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i zalewamy syropem zrobionym z 1/2 szklanki wody i 2 szklanek cukru ( ewentualnie dodajcie więcej wody). Gotujemy około 1 godziny aż skórki staną się szkliste o mięciutkie. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut, albo mrozimy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz