Dżem z pomarańczy
Pomarańczową marmoladę już robiłam w zimie na świąteczne prezenty, a teraz przyszedł czas na słonecznie pomarańczowy dżem. Śliczny, złocisto-pomarańczowy kolor i mnóstwo owoców. Brakuje tylko chrupiącej pszennej bułeczki i śniadanie na idealny sobotni poranek gotowe. Jeżeli jeszcze uda wam się kupić w miarę tanie pomarańcze to polecam wykonanie takich przetworów.dżem z pomarańczy:
3 kg obranych i pokrojonych na kawałki pomarańczy1kg cukru żelującego Diamant ( 3:1)
Pomarańcze zasypujemy cukrem i zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy do wyparzonych gorących słoików i odwracamy do góry dnem. Jak przestygną pałaszujemy na śniadanie. :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz