Dżem z pomarańczy

Pomarańczową marmoladę już robiłam w zimie na świąteczne prezenty, a teraz przyszedł czas na słonecznie pomarańczowy dżem. Śliczny, złocisto-pomarańczowy kolor i mnóstwo owoców. Brakuje tylko chrupiącej pszennej bułeczki i śniadanie na idealny sobotni poranek gotowe. Jeżeli jeszcze uda wam się kupić w miarę tanie pomarańcze to polecam wykonanie takich przetworów.


dżem z pomarańczy:

3 kg obranych i pokrojonych na kawałki pomarańczy
1kg cukru żelującego Diamant ( 3:1)

Pomarańcze zasypujemy cukrem i zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy do wyparzonych gorących słoików i odwracamy do góry dnem. Jak przestygną pałaszujemy na śniadanie. :)
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz