Czekoladowy "sernik" z kaszy jaglanej
Co za cuda ludzie wymyślają! Sernik bez sera i na dodatek z kaszy jaglanej. Nie byłam przekonana, co z tego wyjdzie, ale "namodziłam" własny przepis na ciasto z kaszy jaglanej. Zostało mi z kolacji sporo kaszy jaglanej ugotowanej na mleku i postanowiłam upiec z niej ciasto. Wyszło pysznie, mocno czekoladowe ciasto, w smaku przypominające rzeczywiście sernik i w ogóle nie smakujące jaglanką! :) Idealne do popołudniowej małej czarnej.ciasto z kaszy jaglanej:
1 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w mleku ( ok. 3 szklanki mleka)1/2 puszki mleczka kokosowego
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
sok z jednej pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
50 g dobrego kakao
1 budyń czekoladowy
Kaszę sparzamy wrzątkiem i gotujemy w gorącym mleku, aż wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną kaszę studzimy i blendujemy na gładką masę dodając sok z pomarańczy, mleczko kokosowe, olej, cukier i na końcu budyń czekoladowy i kakao. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy posiekaną czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz