Półkruche ciasto z jabłkami
Specjalnie dla mojego mężusiowatego, który każde moje cukiernicze dzieło kwituje:- No dobre, ale najlepsze i tak z jabłkami....
...upiekłam półkruche ciasto z jabłkami. Udawał zaskoczonego, ale cieszył się chyba. :)
Przepis od mojej babci z zeszyciku.
półkruche ciasto:
500 g mąki1 mały proszek
3 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny
(opcjonalnie 1 łyżka śmietany)
słoik prażonych jabłek
żółtko
Mąkę siekamy z cukrami i masłem, odajemy proszek do pieczenia i jajka. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest za suche można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
W tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno ciastem ( 2/3) na to jabłka i reszta ciasta. Ozdabiamy resztkami ciasta. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody.
Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz