Szybki chleb na bogato
Dzisiaj proponuję wam pyszny chlebek pełen ziaren, otrębów i orzechów. Chrupiąca skórka, pełne bogactwa wnętrze i cudowny smak świeżego chleba.... do szczęścia potrzeba tylko odrobinę masła. Zrobiłam go na wizytę rodziny kuzynki mojego męża i wszystkim bardzo smakował. Przepis naprawdę godny polecenia.chlebek na bogato ( 3 małe bochenki):
1 kg mąki ( u mnie mieszanka pełnoziarnistej i zwykłej)
10 dag drożdży
1 łyżka soli
4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka otrąb zytnich
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
ponadto:
odrobina wody z soląziarna do posypania
Z drożdży, 1 szklanki wody i cukru robimy zaczyn. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, kilkakrotnie odgazowujemy ciasto w czasie rośnięcia. Ciasto wykładamy do 3 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, smarujemy wodą i posypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 10-15 minut, potem zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 100 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz