Ciasto ananasowo-malinowe
Dziś polecam wam biszkoptowe ciasto z kremem i owocami - taki niedzielny standard. Dobrze nasączony sokiem z owoców i przełożony śmietanowa masą z mnóstwem owoców i galaretką - któż się temu oprze? Na pewno nie mój mężuś! :) Zanim zaniosłam to ciasto na spotkanie w naszym kościele, on właśnie był pierwszym testerem mojego wypieku. Jeżeli upieczecie sobie wcześniej biszkopt, przygotowanie ciasta zajmie tylko godzinkę.biszkopt:
6 jajek1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
2 kisiele cytrynowe
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem, octem i 1 łyżka oleju i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy wyrośnięte żółtka do białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy kisiele, mąkę i na koniec olej. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około pół godziny. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
masa malinowa:
2 kubeczki kremówki ( 400ml)1 galaretka malinowa
2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy letnią galaretkę rozpuszczona w 1/2 szklance wody. Mieszamy i na chwile odstawiamy do lodówki, aby stężała.
ponadto:
1/2 kg malin2 puszki ananasów
2 galaretki ananasowe ( ja nie miałam więc dałam pomarańczowe)
4 łyżki soku z cytryny
2 galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Z soku z ananasów i cytryny robimy poncz ( można dodać odrobinę alkoholu) i nasączmy nim biszkopt. Smarujemy większością masy malinowej i posypujemy połową malin. Na to kładziemy druga część biszkoptu i znowu nasączamy. Smarujemy resztę kremu i układamy plastry ananasa. Posypujemy reszta malin i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz