Pieczone donaty z różowym lukrem

Dziś alternatywa dla smażonych tłustych pączków - pieczone. Może w smaku nie są tak jak prawdziwe pączki ( brakuje im tej słodkiej tłustości) ale na pewno pyszne i słodziutkie.

pieczone donaty z lukrem:

3 szklanki mąki
30g drożdży świeżych
3 żółtka
3 łyżki czubate cukru pudru
1 szklanka mleka
80 g masła
otarta skórka z cytryny
duże opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Z mleka i drożdży robimy zaczyn. Masło roztapiamy. Do zaczynu dajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na grubość około 1 1/2 cm i wykrawamy kółeczka z dziurką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu lukrujemy i ozdabiamy posypkami.
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz