Pieczone medaliony obtaczane w ziarnach
Dziś polecam wam pieczone mielone. Idealne dla dbających o sylwetkę i podczas proszonego obiadu - bo nie musicie stać przy gorącej patelni, tylko wyciągacie cieplutkie kotleciki prosto z piekarnika na stół. Otoczone chrupiącymi ziarenkami smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie malutkie kotleciki, podawane jako przekąska urodzinowa.pieczone mielone:
1kg mielonego mięsa z indyka ( udziec)3 jajka
1 przyprawa do indyka Prymat
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
Do mięsa mielonego wbijamy jajka, przyprawę i namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut.
ponadto:
siekane migdałysłonecznik
ziarna sezamu
pestki dyni ( posiekane)
Z mięsa formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je tworząc małe medaliony. Obtaczamy je w ziarnach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1/2 godziny w 190 stopniach.
Podajemy jako przystawkę lub w towarzystwie sałatki i ziemniaków jako danie obiadowe.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz