Pierś z kurczaka z salami i oliwkami w towarzystwie słodkiej pieczonej marchewki
To danie powstało na zasadzie - zobaczę co mam w lodówce. Wyszło pysznie i aromatycznie. Soczysta pierś z kurczaka z słodziutkimi miodowymi marcheweczkami i do tego aromatyczne salami z czarnymi oliwkami. Takie danie można by podać w restauracji. Mojej rodzince bardzo smakowało.
pieczone słodkie marchewki:
1 kg marchewki3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki suszonej bazylii
Marchewki obieramy i kroimy na podłużne kawałki. Oliwę, miód i bazylię mieszamy w misce
i polewamy powstałą marynatą marchewki. Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w 200 stopniach.
kurczak z salami i oliwkami:
2 piersi z kurczaka
80g salami
12 czarnych oliwek
1 kostka rosołowa Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą z oliwek
i powstałą pastą nacieramy piersi kurczak i odstawiamy do zmacerowania. Salami kroimy w kostkę i wysmażamy tłuszcz na małym ogniu, dodajemy pokrojone oliwki i krótko przesmażamy. Pierś kurczaka smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony i odstawiamy na chwile by odpoczęły.
Kurczaka kroimy w plasterki i układamy na talerzu, posypujemy salami z oliwkami. Obok układamy pieczone marchewki. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz