"Orzeszki" z ciecierzycy

Dzisiaj polecam wam coś do chrupania i to nie byle co! Cudowne ziarna ciecierzycy zapieczone z przyprawami i kroplą oliwy z oliwek. Idealne do chrupania podczas filmowego seansu z rodziną. Gwarantuję wam, że będzie smakować wszystkim. Kompozycję przypraw możecie stworzyć sobie sami w zależności od waszych kulinarnych upodobań. Myślę, że sprawdziłyby się również w słodkiej wersji.


składniki:

500 g suchej ciecierzycy
oliwa z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
1/2 łyżeczki soli

Ciecierzycę namaczamy na 12 godzin w wodzie, po czym gotujemy ją w tej wodzie przez około 1 godziny ( do miękkości). Odsączamy i studzimy. Polewamy ziarna oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w gorącym piekarniku (190-200 stopni) przez około 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz