Żeberka w miodzie i coca coli

Od pewnego czasu "chodziły" po mnie żeberka. Moja rodzinka nie często jada wieprzowinę, częściej jadamy drób, czasami ryby. Jednak od czasu do czasu dla urozmaicenia jadłospisu podaję rodzince to popularne w Polsce mięso. Dzisiaj proponuję wam żeberka w marynacie z coca coli, która nadaje mięsu niezwykłego smaku. Mój mięsożerny synek jest zachwycony żeberkami i już prosi o więcej. :) Danie to nie wymaga wielkich przygotowań. Robimy marynatę i moczymy w niej mięso i potem do piekarnika. I już!


2 kg mięsnych żeberek
marynata

 marynata z coca colą:

1 szklanka coca coli
1/2 szklanki ketchupu
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
1 op. przyprawy do żeberek w miodzie (Prymat)
1 łyczka gruboziarnistej przyprawy do steków

Składniki marynaty mieszamy w dużej misce i  wkładamy do niej mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w folii przez około 1 1/2 godziny w 180 stopniach.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami, sałatką coleslaw, lub gotowaną kukurydzą.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz