Pierś kurczaka w krakersach
Ponieważ drób jest podstawa naszego jadłospisu muszę ciągle myśleć jak go urozmaicać. Dzisiaj ulubione danie wszystkich moich dzieciaków - pierś kurczaka w krakersach. Delikatne i wilgotne, (dzięki maślance) piersi obtoczone słonymi krakersami i szybciutko zapieczone w piekarniku - co doceniła moja, uważająca na kalorie, córcia. :)piersi kurczaka w panierce z krakersów:
4 piersi kurczaka11/2 szklanki maślanki
sól
pieprz
2 opakowania krakersów
2 łyżki przyprawy do mięs
2 łyżki suszonej pietruszki
Piersi kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem a następnie zalewamy maślanką. Odstawiamy na kilka godzin. Krakersy rozgniatamy tłuczkiem tak, a by powstała konsystencja bułki tartej. Dodajemy przyprawę i pietruszkę i mieszamy. W tak przygotowanej panierce obtaczamy wyciągnięte z maślanki kawałki mięsa ( nie ściągamy maślanki). Blachę wykładamy papierem do pieczenie i dodatkowo smarujemy odrobiną oleju. Nagrzewamy w piekarniku. Na gorącą blachę wykładamy kawałki mięsa obtoczone w panierce i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz