Na urodziny szwagra, który odwiedził nas w niedzielę zrobiłam włoskie ciasto na bazie serka mascarpone. Niewątpliwą atrakcją tego ciasta były świeże figi, które udało mi się dostać w naszym sklepie. Ciasto jest przepyszne, delikatny krem serowo-budyniowy i świeże biszkopty i na dodatek wilgotne biszkopty... czego chcieć więcej. Miłośnicy tiramisu od razu pokochają ten smak - typowego włoskiego deseru z serem. Przepis jest z serii "Prosto i smacznie" - kuchnia włoska. Ta seria jest ostatnio moją kulinarną inspiracja i na pewno pojawi się na moim blogu więcej przepisów z tych książek. Ciasto to będzie równie dobre z innymi świeżymi owocami, zważywszy na fakt, że świeże figi nie są zawsze dostępne w naszym kraju. Dobre tu będą świeże truskawki, kiwi, czy inne wasze ulubione. Naprawdę polecam - pychota!
krem z mascarpone:
3 łyżki budyniu waniliowego w proszku2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 18 %
cukier waniliowy
350 g serka mascarpone
ponadto:
biszkopty cukrowe podłużne1/2 szklanki czerwonego wina
5-6 dużych fig
Budyń, mleko śmietanę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w rondelku i zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy. Łączymy delikatnie z serkiem mascarpone. Tortownicę wykładamy połową biszkoptów i polewamy je połową wina. Na to dajemy połowę pokrojonych na plasterki fig (jedną zostawiamy do dekoracji) i dajemy połowę kremu serowego. Czynność powtarzamy, wykorzystując wszystkie składniki. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyciągamy z formy i ozdabiamy figami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz