Kurczak po prowansalsku
Dzisiaj proponuje wam pysznego kurczaka duszonego w pomidorach i w białym winie. Pyszne jednogarnkowe danie pełne aromatycznych włoskich smaków.Idealne danie na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Najlepiej podawać ze świeżym włoskim pieczywem, albo w towarzystwie jakiegokolwiek ryżu lub makaronu.kurczak po prowansalsku:
6 udek2 łyżki oliwy
1 1/2 szklanki białego wina
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelatti
1/2 szklanki czarnych oliwek
listki bazylii - około 20 listków
sól i pieprz
Udka kroimy na dwie części i obsmażamy na oliwie. Dodajemy wino, czosnek, pomidory, oliwki i połowę bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ma małym ogniu około 1/2 godziny. Posypujemy resztą bazylii i podajemy od razu na stół.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz