Szaszłyki z kurczaka w marynacie satay

Przepis ten znalazłam w książeczce "Przekąski" z serii "Szybko i smacznie". Bardzo fajne danie na domówki i inne imprezy rodzinne. Ciekawy, orzechowy i lekko słodki smak wzbogaca to pospolite mięso jakim jest kurczak. Dla moich dzieciaków, które kochają masło orzechowe to była kulinarna bomba, musiałam ich powstrzymywać, żeby wszystkiego nie zjedli zanim ich tato nie wróci z pracy.


500g filetów z udek kurczaka
sól i pieprz
1 łyzka soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku

marynata:

3/4 szklanki masła orzechowego (170g)
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru brązowego 
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka tartej cebuli
1/8 łyżeczki mielonego chilli

ponadto:

2 łyżki prażonych ziaren sezamu
patyczki do szaszłyków

W rondelku mieszamy wszystkie składniki marynaty (sosu satay), doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 
Mięso kroimy na kawałki , posypujemy solą i pieprzem, dodajemy czosnek, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie. Nadziewamy mięso na patyczki. Pieczemy na grillu lub w piekarniku, często przewracając i smarując pędzelkiem pozostałym sosem. Gorące szaszłyki posypujemy prażonym sezamem i podajemy z ryżem.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz