Czeko-śliwka

Kilka dni temu robiłam powidła śliwkowe z czekoladą - tak zdrowa forma smarowidła czekoladowego. Dla mnie bomba! Cudowne połączenie słodyczy śliwek z dobrą gorzką czekoladą. Użyłam ich do zrobienia drożdżowych gwiazd, które potem rozdałam przyjaciołom. Powidła te wymagają trochę czasu - jak to powidła, ale efekt jest wart przygotowań.



czeko-sliwka:

4 kg wydrylowanych węgierek
200g dobrej gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki ciemnego kakao

Węgierki dusimy przez kilka godzin na małym ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Gorące miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy czekoladę oraz kakao. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz