Czeko-śliwka
Kilka dni temu robiłam powidła śliwkowe z czekoladą - tak zdrowa forma smarowidła czekoladowego. Dla mnie bomba! Cudowne połączenie słodyczy śliwek z dobrą gorzką czekoladą. Użyłam ich do zrobienia drożdżowych gwiazd, które potem rozdałam przyjaciołom. Powidła te wymagają trochę czasu - jak to powidła, ale efekt jest wart przygotowań.czeko-sliwka:
4 kg wydrylowanych węgierek200g dobrej gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki ciemnego kakao
Węgierki dusimy przez kilka godzin na małym ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Gorące miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy czekoladę oraz kakao. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz