Zapiekanka makaronowa bolognese
Widziałam jakiś czas temu ciekawą inspiracje na zapiekankę makaronową. Nie było przepisu, tylko zdjęcia. Postanowiłam zrobić coś takiego mojej kochanej rodzince. Nawet udało mi się przemycić trochę warzyw! Wszystkim smakowało. Jedyne, co bym zmieniła, to kształt makaronu. Na zdjęciach były rurki, dokładnie takie, jakich użyłam, ale lepiej byłoby znaleźć jakieś szersze rurki, aby farsz mógł wejść do wnętrza rurek. Wprawdzie wciskałam łyżką ile się dało, jednak większość sosu była na makaronie. Oczywiście to nie wpływa na smak, który okazał się wyśmienity. Polecam, jako ciekawą i smaczną alternatywę podawania makaronu z sosem.Co potrzebujemy?
600 g makaronu, ugotowanego na pół twardo:
sos pomidorowy z mięsem i warzywami:
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego
2 opakowania fix-u do sosu bolognese
1 łyżka oleju
Warzywa kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy mięso i jeszcze chwilę dusimy, potem dodajemy fix rozrobiony w wodzie, wlewamy do mięsa z warzywami i jeszcze dusimy. Doprawiamy do smaku.
Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty...
wykładamy równo rurkami makaronowymi.. trochę to trwa, ale jest fajna zabawa. :)
Polewamy makaron przygotowanym sosem wciskając go do wnętrza rurek.
Potrzebujemy jeszcze:
15 dag sera żółtego, który ścieramy na tarce i posypujemy zapiekankę.
Teraz wkładamy do piekarnika na jakieś 1/2 godziny (190 stopni) i serwujemy rodzince, która zapewne krąży już wokół piekarnika i zastanawia się co tak ładnie pachnie.
Serwujemy z sezonową zieloną sałatą, pieczywem czosnkowym, lub po prostu wcinamy samą zapiekankę.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz