Pan cakes z żurawiną
Ostatnio zamiast zupki na obiad zrobiłam dzieciakom amerykańskie naleśniki. Czasami mam już dość wymyślania jaką zupę im ugotować, tak aby wszystkim smakowała. Więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam coś, co lubią wszyscy - placuszki, naleśniki, pan cakes - każdy inaczej to nazywa. Zrobiłam kilka w wersji żurawinowej w ramach urozmaicenia. Pyszne wyszły. Super na śniadanie lub słodki podwieczorek.pan cakes:
4 jajka2 szklanki maslanki
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 - 3 szklanki mąki
1/2 szklanki posiekanej żurawiny
Z podanych składników ( oprócz żurawiny) mieszamy w misce lejące ciasto. Powinno być konsystencji śmietany. Smażymy placki na małej ilości oleju i kiedy pojawią się bąbelki, posypujemy żurawiną i przewracamy na drugą stronę. Można posypac cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz